خاک در شیره انگور
سنت کهن
اضافه کردن خاک سفید در شیره انگور
دستاورد علمی و تجربی نیاکان در روستای فُشتَنق
اما نکته قابل توجه در این سنت کهن، استفاده از نوعی خاک در تهیه شیره انگور است، خاکی سفید یا شیری رنگ که از دل کوهها و تپه ها بدست می آید .
این خاک را گذشتگان این مرز و بوم به صورت تجربی از دل کوه به دست آوردهاند و به دلیل دارا بودن مقداری آهک در خاک شیره، تمامی املاح و ناخالصیهای آب انگور را میگیرد و آبی زلال برای تهیه شیره تحویل میدهد.
خاک شیره خاکی قلیایی بوده و برای خنثی کردن اسیدیته آب انگور باید استفاده شود، چرا که محیط اسیدی باعث رشد و فعالیت باکتریها میشود و در فرآیند تولید شیره پس از شستشو و آبگیری،
برای جدا کردن ناخالصیهای آب انگور مقداری خاک شیره اضافه میکنند که این خاک با خاصیت قلیایی، حاوی املاح معدنی همچون کلسیم، منیزیم، سدیم، منگنز، آهن، مس و روی است و آب انگور که خاصیت اسیدی دارد، چنانچه خنثی نشود، موجب ترش شدن شیره انگور میشود.
خاک شیره همچنین موجب ته نشینی سریع املاح جامد مانند تفاله انگور شده و به آب انگور شفافیت میدهد،
وجود کربنات کلسیم (آهک) که یک ماده ضد عفونی کننده است، موجب حذف باکتریها و آنزیمهای مضر شده و در حین حرارت باکتریها و کپکهای مضر را از بین میبرد.
خاک شیره به نوعی ضد عفونی کننده آب انگور است
پس از اینکه آب انگور گرفته شد، به میزان لازم خاک شیره را اضافه میکنند و شب تا صبح نگه میدارند تا املاح آن گرفته شود و صبح روز بعد آب زلال انگور را جدا کرده و برای پخت روی آتش قرار میدهند
موقعیت جغرافیایی خاک مربوطه
در حوالی قسمت غربی کلاته آبجنگ است
و چنانچه حرکت از سمت و مبدا روستا را نظر بگیریم در سمت چپ
و پشت یک تپه کوچک خاکی و نرسیده به کلاته مذکور است .
[ بازدید : 309 ] [ امتیاز : 3 ] [ نظر شما : ]